Posted on

Ge huset en unik stil med snyggt tak

Taket fyller ju primärt en praktiskt funktion, men om du ska renovera eller bygga nytt med med https://takläggarestockholmslän.se/ kan du låta taket ge huset en mer unik touch. Det finns olika stilar, material och färger att välja mellan.

Husets tak

Det viktigaste är naturligtvis att taket fyller sin viktigaste funktion och skyddar huset från regn, storm, vind och snö. Håller värmen inne och kylan ute. Som husägare är det klokt att regelbundet se över taket för att minska risken för skador och mögelproblem. Men ett tak kan vara så mycket mer. Det som ofta gör att ett hus blir speciellt är faktiskt taket. När vi tittar på hus är vi vana att se vanliga rektangulära tak. Det är oftast fasaden, eventuell snickarglädje och en fin trädgård som lyfter en tomt. Men de hus som verkligen står ut har också ett fint tak. Något så enkelt som ett brutet tak kring ett takfönster gör mycket. Huset får helt enkelt mer själ och charm.

Bygga nytt

Om du ska bygga nytt har du stora möjligheter att göra något extra av taket. Det är billigare att bygga ett mer runt tak eller brutet tak redan från början, än att ändra vid en renovering. När du ska bygga huset är det smart att leta inspiration och hitta nya idéer på nätet och i din omgivning. Ett fint hus är inte bara roligare att bo i, det ökar också husets värde. Vid en försäljning är folk villiga att betala lite extra för att huset har ett torn eller fina burspråk.

Renovera

När du renoverar är det lättast att utgå från huskroppen, men om du gör en utbyggnad kan du låta taket på den delen av byggnaden ha lite mer personlighet. Ska du lägga om taket kan du byta takplattor och färg på taket för att ge huset ett lyft.

Material och färg

Med tegelplattor blir även ett vanligt rektangulärt tak personligt. Detsamma gäller om du använder vass eller sår gräs på taket. Att så och skapa växt på ett tak passar bättre till en mindre byggnad, som en gäststuga eller sommarstuga. Formen på takplattorna, som vanliga takplattor med ränder eller takplatta som ser ut som tegelsten, gör också stor skillnad. Idag finns det billiga lösningar som kan göra ditt hus riktigt fint och personligt även om du inte har ekonomisk möjlighet att använda naturmaterial som tegel, vass eller sten. Att välja ny färg på taket kan också göra stor skillnad. De flesta tak är svarta, men grönt och tegelfärgade tak är också populära i Sverige.