Posted on

5 tips när du ska välja köksinredning 

Att välja köksinredning och pris för köksrenoveringar är en viktig del av att renovera ett kök. Utbudet av köksdetaljer är enormt och möjligheterna är många. Köksinredning handlar inte bara om hur köket ser ut, det handlar lika mycket om att maximera utrymmen, förvaring och ha en smidig planlösning. 

  1. Planera köket i detalj

Tänk igenom planlösningen ordentligt innan du börjar inreda ditt kök. Planera hela köksytan för att maximera utrymmet utifrån dess bästa förmåga. Om du gör det som första steg blir det senare lättare att välja ut inredning som passar köket. Du kan enkelt få smidig förvaring genom att använda utdragbara luckor. Det ger en väldigt bra översikt över innehållet i lådorna och är snyggt och smidigt att använda. 

  1. Dela in köket i zooner

Om det är möjligt kan du dra stor nytta av att dela in dina köksstationer i olika zoner. På så sätt kan du underlätta alla kökssysslor och göra det enkelt och smidigt för flera att arbeta i köket samtidigt. Diskbänken är exempelvis en arbetsstation som ska möjliggöra för att förbereda råvaror och ha rengöringsprodukter för att rengöra köket. Genom att planera in fasta köksstationer blir allt arbete lättare i köket och du slipper springa runt när du lagar middag. 

  1. Planera för återvinning!

Det är lätt att glömma bort sopsorteringen vid planeringen av köket. För att ett kök ska hållas rent och fräscht är det viktigt att planera in ett effektivt återvinningssystem. Det finns många färdiga återvinningsstationer som består av flertalet plastbyttor med lock. Se till att du har tillräckligt mycket plats för ett bra återvinningssystem för att förenkla alla dagliga sysslor i köket. 

  1. Var snäll mot miljön och plånboken!

Om du är sugen på att riva ut hela köket och köpa sprillans ny köksinredning bör du tänka en extra vända. Istället för att köpa allt nytt kanske du kan återanvända material. Måla om köksluckorna, sätt nya fräscha handtag på skåpluckorna eller uppgradera vitvarorna om de är gamla och slitna. Att byta ut all köksinredning vid renovering av kök i vasastan kanske inte är nödvändigt utan bara sliter onödigt mycket på miljön och plånboken. 

  1. Sätt en personlig prägel på köket

Tänk personligt när du väljer köksinredning till ditt nya kök. Detaljerna i köket sätter verkligen en prägel på hela rummet. Välj personliga köksdetaljer som ger köket en personlig och hemtrevlig känsla. Lägg mycket krut på att välja lämplig belysning. Vid köksbänk och spis kan det behövas en lite rejälare belysning som gärna går att dämpa vid matlagning. Om du har en köksö kan det passa med en lite mer dämpad belysning i taket. För övrigt handlar den personliga känslan mycket om de färger och material du väljer på din köksinredning. Tänk därför igenom dina beslut noggrant och lita på din magkänsla. Det är trots allt du som ska använda och trivas i köket du tar fram.