Posted on

Hur startar man en städfirma?

I takt med att fler och fler svenskar väljer att beställa städhjälp finns det större krav på fler som kan utföra jobbet. Men hur startar man en städfirma egentligen?

Göra en tydlig beräkning av jobb

Att starta en städfirma kan vara något som man har funderat på länge och det kan finnas olika anledningar till att göra det. En anledning kan vara att man är ett gäng kompisar, familjemedlemmar eller närstående som vill driva eget företag. Kanske ett kompisgäng som nyligen slutat gymnasiet och direkt vill ge sig ut i arbetslivet som sina egna chefer.

Själva uppstarten av en städfirma stockholm är inte särskilt krånglig, utan sker på samma sätt som vid registrering av andra företag. Först och främst måste man se över vilken företagsform en städfirma ska ha. Ett tips är att göra en noggrann beräkning av situationen först. Till exempel: var geografiskt ska man erbjuda sina tjänster och hur många kunder förväntar man sig ha i ett tidigt skede?

Det här är viktiga saker eftersom det som nystartar företag kan vara riskabelt att ta vatten över huvudet. Att till exempel köpa alldeles för mycket och dyr utrustning vid trappstädning kan vara en fälla att gå i. Har man beräknat att ha 2-3 fasta kunder under varje arbetsvecka är det viktigt att göra en kalkyl för det.

Har man däremot redan från börjar ett stort kontaktnät med många framtida kunder, som visat tydligt intresse, kan inköp av städutrustning ske på ett annat sätt. Men det centrala i inledningsfasen är att på ett så tydligt sätt räkna på utgifter och inkomster, även om det kan vara svårt innan företaget ens är grundat.

Senare faser för städfirman

När firman väl är registrerat hos berörda myndigheter gäller det att hitta kunder, om man inte redan eller sedan tidigare har byggt upp en stabil kundbas. Kunderna är av självklara förklaringar företagets viktigaste delar, men av flera anledningar.

Först och främst eftersom kunden är den som ger inkomst till ens nya städfirma. Utan dem kommer det inte att fungera. Men att veta antalet av jobb man kommer ha är av stor relevans. Det skapar förutsättningar för att veta hur mycket personal ens företag behöver ha.

Skillnaderna kommer vara stora beroende på hur många kunder man har, samt vilken typ av kunder som kommer att finnas. Handlar det om två privata hus som ska städas kommer personalomsättningen inte att vara särskilt hög. Men har man fått kontrakt om att städa företagslokaler kan det bli betydligt mer jobb. Då är det bra att se över möjligheterna att anställa arbetare.